Legacy Magazine > May 2016

Miten laatia toimiva hissipuhe

Catherine Bennett, kansainvälinen viestintäpäällikkö

Sinulla on 30 sekuntia aikaa kertoa, miksi minun kannattaa tarttua Synergy WorldWiden tuotteisiin ja liiketoimintamahdollisuuteen. Aika alkaa nyt.

Etsiessäsi hätäisesti oikeita sanoja mainitset todennäköisesti tuotteiden laadun, loistavan palkkio-ohjelman, mahtavat johtajat ja jännittävät tapahtumat. Puolen minuutin jo kuluttua tajuat, ettet maininnut Synergyn kampanjoita ja palveluhankkeita. Unohdit ehkä myös kertoa, mikä Synergyn tuotteiden tarkoitus on.

Tuntuuko siltä, kuin yrittäisit saada kokonaista sirkusseuruetta mahtumaan yhteen pikkuautoon? Et ole ainoa. Toimivan hissipuheen pitäminen valmistautumatta on lähes mahdotonta.

Hissipuheen laatiminen on verrattavissa opinnäytteen tiivistelmän kirjoittamiseen. Haluat antaa yleisöllesi osuvan kuvan aiheestasi ja yleiskäsityksen yrityksen tavoitteista. Lisäksi haluat, että puheesi erottuu muiden yritysten edustajien myyntipuheista ja että myymäsi tuote tai idea vetoaa kuulijoihin.

Näiden vinkkien ja esimerkkien avulla laadit tehokkaan hissipuheen:

 1. Määritä ydinviestisi. Jos yleisöllesi jää puheestasi mieleen yksi asia, mikä se on? Mikä on tärkein seikka, jonka haluat kertoa Synergy WorldWidesta? Puheesi tulee keskittyä tähän sanomaan.
 2. Kirjoita ideasi muistiin. Kirjoita muistiin kaikki, mitä haluat mahdollisten asiakkaiden tai jäsenten tietävän yrityksestä. Viivaa sitten yli ne asiat, jotka eivät ole välttämättömiä kiinnostuksen herättämiseen. Jäljelle jäävien kohtien tulee kiteyttää ydinviestisi. Tämä esimerkki on Italian-tiimin Maurizio Biascilta. Hän tiivistää asiansa hyvin mutta mainitsee kuitenkin tärkeimmät kiinnostusta herättävät asiat.

  ”Pidätkö työstäsi? Haluaisitko lisätuloja? Minä työskentelen terveyden ja vaurauden edistämiseksi. Kiinnostaako jompikumpi aihe sinua? Tässä on käyntikorttini – ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja. Toivottavasti kuulen sinusta pian.”

 3. Kerro asiat oikeassa järjestyksessä. Aloita puheesi kertomalla, kuka olet ja mistä yrityksestä tai tuotteesta kerrot. Voit mainita, milloin Synergy perustettiin ja mitkä sen ydinperiaatteet ovat. Tähän kuluu vain muutama sekunti. Muu aika sinun kannattaa käyttää ydinsanomaasi.
 4. Mukauta viestisi yleisön mukaan. Puheessasi ei ole kyse sinusta vaan kuulijoistasi. Miten he voivat hyötyä? Osa Synergyn menestyksekkäimmistä jäsenistä hankkii uusia sponsoroitavia kertomalla ihmisille, miten Synergy täyttää heidän tarpeensa. Puheesta kannattaakin ehkä laatia erilaisia versioita erilaisia ihmisiä varten. Tässä esimerkissä norjalainen Kevin Mortensen suuntaa puheensa kaupan kassalle:

  ”Useimmat ihmiset eivät tajua, miten vaikeaa on keskittyä, kun istuu kassalla koko pitkän työpäivän ajan. Minä käytän Synergyn e9-tuotetta päivittäin. Uskon, että siitä olisi hyötyä myös sinulle. Se on energiajuoma, joka sisältää paljon vitamiineja ja luonnollista kofeiinia. Tässä on korttini. Jos haluat, voin tuoda sinulle näytteen. Oletko täällä huomenna?”

 5. Unohda hienostelu. Ole aito. Ole ystävällinen. Puhu ammattimaisesti mutta kuitenkin niin, että yleisösi on helppo samastua sinuun. Unohda verkostomarkkinointikieli hetkeksi – se vieraannuttaa kuulijasi ja saa heidät unohtamaan ydinsanomasi. Pyri tekemään viestistäsi henkilökohtainen, jotta saat yhteyden mahdollisiin asiakkaisiin. Brittiläinen Viktoria Nemeth puhuisi näin toiselle samassa jonossa seisovalle henkilölle:

  ”Hei Diane! Taidat olla piristyksen tarpeessa. Sitä tämä kylmä sää teettää. Jos tahdot, voin lähettää sinulle lyhyen videon mahtavasta mahdollisuudesta, johon tutustuin vastikään. Kun olet nähnyt sen, haluaisin soittaa sinulle ja kuulla ajatuksiasi siitä. En pidättele sinua kauempaa, mutta miten sinut tavoittaa parhaiten?”

 6. Harjoittele. Varmista, että puheesi on tehokas. Esitä se yhteistyökumppaneillesi ja kysy heidän mielipidettään. Harjoittele, kunnes sinua ei enää jännitä ja pystyt pitämään puheen kenelle tahansa itsevarmasti.

Jos puheesi ei herätä vastakaikua kuulijoissa, hio sitä. Etsi toisenlaisia lähestymistapoja. Jos puheesi vetoaa kuulijoihisi, moni heistä saattaa ryhtyä asiakkaaksi tai liittyä jäseneksi. Mieti aina, miten voit muokata puhettasi yleisön tarpeiden mukaan – äläkä arkaile suusi avaamista! Näytä muille, miten ylpeä olet siitä, että kuulut Synergy-perheeseen. Koskaan ei voi tietää, kuka muu päättää liittyä siihen.